przepis na mięso na grillu
Wiosną nie tylko natura budzi się do życia. To pora roku, która rozpala zmysły każdego kucharza. Wreszcie można wyjść poza cztery kuchenne ściany i zorganizować przyjęcie na świeżym powietrzu.
Dzisaj troche o miesie-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Schab to mięso, które lubi wysychać, dlatego przy jego grillowaniu trzeba być czujnym. Najlepszy to taki soczysty, dlatego warto zrobić wszystko, by nie stał się suchy. Plastry schabu wrzuć na ruszt jako ostatnie i nie grilluj ich zbyt długo – piecz na mocnym ogniu. Karkówka na grilla to obowiązkowa pozycja każdego miłośnika grillowania. Przed wrzuceniem na ruszt musi przeleżeć swoje w aromatycznej marynacie. Karkówkę najlepiej grillować pod przykryciem, każdą stronę po około 5-6 minut. Grillowane szaszłyki mogą składać się zarówno z mięsnych, jak i warzywnych kawałków. Jakie mięso będzie najlepsze na szaszłyki z grilla? Zarówno te drobiowe, jak i wieprzowe oraz wołowe. Drób możemy nadziać na jednym patyku wraz z warzywami, ponieważ będą gotowe w podobnym czasie. Czerwone mięso lepiej grillować oddzielnie, ponieważ potrzebuje więcej czasu na wypieczenie. Kawałki mięsa powinny być podobnej wielkości, by wszystko równomiernie się przypiekały. Nabijaj je na szpilki lub patyki do szaszłyków i nie ściskaj ich zbyt mocno. Grilluj na średnim ogniu i dopiekaj na małym żarze.Wstępne obsmażanie, czyli jak jeszcze bardziej zmiękczyć mięso na grilla?
Marynata złożona z odpowiednich składników i pozostawienie w niej mięsa przez całą noc na pewno sprawi, że mięsiwo stanie się miękkie. Aby zyskało na dodatkowej kruchości, musisz zamknąć jego pory poprzez wstępne obsmażanie na patelni. Taki zabieg sprawi, że soki nie będą wypływały z mięsa, ale pozostaną w jego środku, nadając daniu soczystości. Możesz wykorzystać do tego patelnie grillowe, które są świetnym rozwiązaniem dla każdego miłośnika grilla. Dzięki nim stworzysz smaczne grillowane potrawy w dowolnej chwili, bez względu na porę roku i pogodę.Zanim wrzucisz mięsne kawałki na patelnię i ruszt, odczekaj, aż osiągną temperaturę otoczenia. Nie grilluj mięsa dopiero co wyciągniętego z lodówki, ponieważ straci na walorach smakowych. Zrezygnuj z pieczenia mięs peklowanych i konserwowanych. Odczekaj, aż patelnia, a później grill porządnie się rozgrzeje.
Dodaj komentarz